900 jaar vrouwenemancipatie Raalte: ”Positie van de vrouw enorm veranderd”

Gelijke rechten van man en vrouw; een belangrijk onderwerp over de hele wereld en zeker ook in Raalte. Vrouwenvereniging Vrouwen van Nu organiseert daarom een expositie over 900 jaar vrouwenemancipatie in de Plaskerk in Raalte. Fie Freriks is voorzitter van de afdeling in Raalte en vertelt over de expositie en waarom het belangrijk is om over gelijke rechten te blijven praten.

”Als je de kerk binnenloopt, zie je achter in de kerk een groot spandoek zien over de Vrouwen van Nu en wat deze organisatie de afgelopen eeuw heeft gedaan om de vrouw te ontwikkelen”, begint Freriks over de expositie. ”De Vrouwen van Nu hebben hier namelijk een belangrijke bijdrage aan, zowel aan de ontwikkeling als de scholing van de vrouw. Daarnaast komt er een grote tafel te staan waar documenten op liggen die gaan over wat de Vrouwen van Nu bijgedragen heeft aan de ontwikkeling van de vrouw. Zo zijn er veel cursussen gegeven en zijn ze een inspiratie geweest voor de moedermavo. De cursussen gingen onder andere over hoe je moet boekhouden, voorzitten en het zijn van penningmeester. Ook werd er veel aandacht besteedt aan handwerken, zoals naaien, koken en zelfs een melkcursus.”

Boek met interviews
Naast oude documenten die te lezen zijn, is er ook een boekje gemaakt dat tien interviews en een paar artikelen bevat. Freriks vertelt dat het boekje het verschil laat zien tussen de vrouwen van vroeger en nu: ”Tien vrouwen vertellen hierin over hun leven en opleiding. Het grote verschil met nu is bijvoorbeeld dat vrouwen kunnen leren wat ze willen, hun talenten kunnen ontwikkelen en doen waar ze goed in zijn. Ze zijn nu volwaardig naast de man, terwijl de vrouwen vroeger werden geleid en moesten doen wat voor hen was uitgedacht. Zo lees je ook dat sommige vrouwen soms al op 13-jarige leeftijd moesten werken en er niet aan ze werd gevraagd wat ze graag wilden doen.”

Samenwerking Carmel College Salland
Freriks vertelt enthousiast dat er is samengewerkt met het Carmel College Salland voor de expositie: ”Twee klassen van VMBO 2 hebben onder leiding van docent Bianca Wentink een waslijn van collages gemaakt. De leerlingen hebben les gehad over de ontwikkeling van de vrouwen door de eeuwen heen. Het gedeelte van Vrouwen van Nu gaat namelijk over de laatste honderd jaar, maar in samenwerking met de klassen gaat het over de volledige 900 jaar.” Bianca heeft het met de leerlingen onder andere over de invloed van Aletta Jacobs gehad en de geschiedenis van de vrouw in vier thema’s gedeeld: beroepen, kleding, haardracht en de plek van de vrouw in het gezin. Hierna werkten de leerlingen individueel een collage uit die van 14 juli tot en met 16 augustus te zien is op het plein tussen het Annahuis en de kerk.

Leerlingen van het Carmel College Salland met hun gemaakte collages

Respect voor elkaar
Op de vraag waarom Freriks het een belangrijk onderwerp vindt, hoeft ze niet lang na te denken: ”We zeggen wel dat we allemaal geëmancipeerd zijn, en dat is natuurlijk in de meeste gevallen ook zo, maar af en toe hoor je nog iets waaruit blijkt dat de vrouw toch weer achtergesteld is.” De voorzitter van Vrouwen van Nu afdeling Raalte, geeft een voorbeeld aan de hand van gesprekken die Bianca heeft gehad met de leerlingen van het Carmel College Salland. Sommigen zagen hun vader namelijk nog steeds als de baas, omdat de moeder altijd thuis is en de vader aan het werk: ”Het is iets om in de gaten te houden dat vrouwen net zoveel recht hebben als de man en ook net zo volwaardig hun eigen pad mogen kiezen. Je moet elkaar respect geven in een samenleving waarin iedereen gelijkwaardig is.”

Binnenkort te zien
De expositie ‘900 jaar vrouwenemancipatie in beeld’ is vanaf 14 juli tot Stöppelhaene te zien in de Plaskerk in Raalte.

Exacte tijden van de expositie zijn als volgt:
14 juli: 14:00 – 18:00 uur
15 en 16 juli: 10:00 – 17:00 uur

Daarna tot en met 16 augustus op:
Woensdag van 10:00 – 12:00 uur
Vrijdag van 13:00 – 16:00 uur
Zaterdag van 11:00 – 14:00 uur

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer