4 nieuwe vervoersmiddelen die je misschien nog niet kent


De elektrische step, speed pedelec, elektrische scooter en hoverboard. Het zijn vervoermiddelen die nog niet bekend zijn onder het grote publiek. Ze vallen onder de verzamelnaam ‘micromobiliteit‘, wat staat voor een nieuwe generatie lichte en compacte vervoersmiddelen. Maar mag je ze wel gebruiken op de openbare weg, en hoe zit het met de verzekering. Tijd voor een korte verkenning.

Electrische step

De elektrische step heeft het uiterlijk van een normale step, maar door de elektrische aandrijving hoef de bestuurder niet te steppen. Erop blijven staan en sturen is voldoende. Tot nu toe zijn bijna alle steps verboden voor gebruik op de openbare weg. Ze zijn dan ook niet te verzekeren. Veroorzaakt de bestuurder een ongeval dan zal de zijn verzekering geen schade dekken. Jaarlijks herziet de overheid de vergunningsregels waardoor ze mogelijk in de toekomst wel zijn toegestaan.

4 modellen voldoen wel aan de eisen, Door zijn opklapbare zadel en zijspiegel valt de Veelay onder de categorie bromfietsen. Deze mag worden bestuurd vanaf 16 jaar mits in het bezit van een AM-rijbewijs. De E-micro heeft slechts trapondersteuning en valt hierdoor onder de categorie E-bikes. Dit model mag zonder rijbewijs worden bestuurd. De Yedoo Mezec en de Kickbike vallen in de categorie ‘bijzondere bromfietsen’. Deze modellen mogen bestuurders allen in Nederland op de openbare weg gebruiken.

Speed pedelec

De speed pedelec is een high speed e-bike en valt onder de groep bromfietsen. Door sterke trapondersteuning haalt de fiets een snelheid tot 45 km/h. Omdat het een bromfiets mag hij niet op het fietspad worden gebruikt, al zijn er gemeenten die het wel toestaan om de verkeersveiligheid te verhogen. Ze valt de speed pedelec verzekering onder de bromfietsverzekeringen en moeten in het bezit zijn van een gele bromfiets kentekenplaat. Bestuurders zijn verplicht een goedgekeurde bromfietshelm te dragen.

Elektrische scooter

De elektrische scooter is door zijn snelheid een aardig alternatief voor mensen die dagelijks op een goedkope manier 15 tot 40 kilometer naar hun werk willen rijden. Met een elektrische scooter zijn de kosten ongeveer 0,30 cent per 100 kilometer. Door toenemende strenge milieuregels in de binnensteden zijn ze ook een prima alternatief voor stedelingen die hun auto nergens kunnen parkeren. Parkeren mag gewoon op de stoep en via een gewoon stopcontact zijn de scooters snel opgeladen. Een elektrische step verzekering wort vaak hetzelfde gezien als een bromfietsverzekering.

Hoverboard

Een hoverboard, of airboard, is een plank met 2 wielen aan de zijkant, aangedreven door een elektromotor. Het apparaat heeft geen stuur, maar kan draaien door de druk op de voeten te verhogen. Hoverboards zijn verboden op de openbare weg, en ook niet toegestaan op stoepen. Bestuurders riskeren een boete van € 260 als ze op de openbare weg worden aangehouden. Toch zijn we wel online algemeen verkrijgbaar, ook bij de bekende webshops. Ze vallen onder geen enkele categorie voertuigen en zijn ook niet te verzekeren.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie