Uniek concert Olster Harmonie met slagwerk in de hoofdrol

Leestijd: 3 minuten

Zaterdag 12 maart is het 3e evenement gepland van het jubileumseizoen van de 90-jarige Olster Harmonie. Op deze zaterdag wordt uitgebreid gevierd dat het 60 jarig geleden is dat de muziekvereniging werd uitgebreid met een drumband. Dit evenement betreft een heus slagwerkconcert, met als titel Spotlight on the drums. Een concert, waarbij het slagwerk centraal staat. Een concert, waarbij voor zowel jong als oud genoeg te beleven en te genieten valt. Er wordt met hele verschillende acts gependeld tussen de toekomst van de huidige slagwerkgroep, het verleden van de toenmalige drumband en het heden. Het concert vindt plaats in het Holstohus op zaterdag 12 maart, aanvang 19.30 uur.

Uniek concert Olster Harmonie met slagwerk in de hoofdrol
Foto: archief Olster Harmonie

De toekomst en het verleden
Het concert wordt geopend met een optreden van de Junior-slagwerkgroep. Instructeur Frederik Roeland: “Omdat je wat jonger bent, wil dat nog niet zeggen dat je geen muziek kunt maken samen! De junioren spelen leuke liedjes over eten bestellen bij de Chinees en een ritmisch avontuur in de jungle!” Bij het kerstconcert afgelopen december stalen zij al de show met hun optreden in Little drummerboy. Dat belooft in ieder geval iets voor dit optreden. De toekomst is dan alvast behandeld. Bij het blokje ‘verleden’ komen de oud-leden van de drumband om de hoek kijken. Met een aantal reünisten zal een optreden worden gegeven met een nummer uit de oude doos en een nummer meer van deze tijd.

Unieke combinaties en bijzondere werken
Uiteraard zal de Slagwerkgroep zelf ook optredens verzorgen. En dat zijn bijzondere, unieke optredens. Bijvoorbeeld samen met de cellist Harm Baars is er gewerkt aan een verrassend nummer, waarbij cello en slagwerk met elkaar in gesprek gaan. “Een bijzondere combinatie van cello en slagwerk. Een stuk over contrasten. Van lieflijk naar stoer, van klassiek naar modern”, aldus Frederik. Voor zover bekend, is dit uniek in de muziekwereld.

Zoals de Slagwerkgroep bij het Harmonieorkest hoort, zo hoort het Harmonieorkest bij de Slagwerkgroep. Tenslotte zijn ze samen één Olster Harmonie. Dus ook het Harmonieorkest geeft acte de préséance op het Slagwerkconcert. Naast eigen nummers, wordt er natuurlijk ook een nummer samen gespeeld. Voor dit jubileum heeft onze dirigent Arend Gerds, die tevens componist is, een verrassend nummer geschreven. De componist over zijn nummer: “I count the days’ is de eerste zin van het liedje ‘The tallest man, the broadest shoulders’ van Sufjan Stevens. Frederik gaf dit nummer als voorbeeld van wat hem intrigeert. Dit lied diende voor mij toen als inspiratiebron voor het nieuwe werk. De openingszin, ‘I count the days’, werd tevens de titel, omdat dit wel heel toepasselijk is voor een jubileumconcert. Een wens was dat de slagwerkgroep volledig op de voorgrond zou staan en dit keer niet zou functioneren als begeleiding van het orkest. Daarom heeft de slagwerkgroep een continue doorgaande lijn, waarbij het orkest vooral kleurt of soms even meedoet.” Volgens Frederik Roeland is het een ritmisch zeer divers stuk geworden. Frederik doet zelf ook nog een flinke duit in het zakje. Voor dit concert bewerkte hij het nummer ‘Tsunami’. “Bombastisch slagwerk-geweld in een Dance-jasje; hopsa, met die voetjes van de vloer!”, aldus Frederik.

Om het concert te kleuren in de juiste sfeer is DJ-Wesley de hele avond aanwezig met lichten en een lasershow. Hierdoor zal er constant dynamiek in de zaal zijn. Zowel in geluid als in licht. En na afloop van het concert draait hij nog even lekker door bij het ‘bal na’. De theaterzaal van het Holstohus gaat zaterdag 12 maart a.s. open vanaf 19.00 uur en het concert begint om 19.30 uur. De toegang is voor leden en donateurs gratis. Kinderen vanaf 6 jaar betalen € 2, = en volwassenen betalen € 5, =. Nog geen donateur? Voor slechts € 10, = per jaar bent u al donateur en ontvangt u ook nog eens gratis het historische Jubileumboek van de 90-jarige Olster Harmonie. Dit boek is ook te koop bij boekhandel Korten en Infocentrum Den Nul.

Marcel Middelveld
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer