35.000 e-books toegevoegd aan hun online catalogus

Leestijd: 2 minuten


De Overijsselse bibliotheken hebben ruim 35.000 e-books toegevoegd aan hun online catalogus. De digitale titels, afkomstig uit het openbare Gutenberg project, zijn rechtstreeks te downloaden via de websites van de bibliotheken. Het aanbod e-books bestaat onder andere uit een groot aantal klassieke werken van schrijvers als Shakespeare, Twain, Dickens en onze ?eigen?  Beets, Nescio en Couperus.

Hoewel de titels uit een openbare bron komen, biedt het initiatief van de Overijsselse Bibliotheken volgens programmamanager Geny Nijboer een groot voordeel voor bibliotheekleden. ?De titels zijn nu gemakkelijk op één plek terug te vinden, tussen de reguliere boektitels en online bronnen van de bibliotheek. Het is mooi dat onze klanten nu ook eindelijk een groot aantal e-books kunnen terugvinden in de collectie en deze rechtstreeks kunnen downloaden op hun ereader, tablet of laptop.?

?Goede eerste stap?
Daarnaast geeft Nijboer aan dat de Overijsselse bibliotheken met het aanbieden van e-books een signaal willen afgeven. ?We willen mee met de tijd. We zijn niet bang voor de digitalisering, maar omarmen het juist.? Dat het aanbod vooralsnog uitsluitend bestaat uit klassiek werk waarop geen auteursrecht meer rust, doet daar wat haar betreft geen afbreuk aan. ?Het is een goede eerste stap. Uiteindelijk willen we natuurlijk ook de nieuwere digitale titels toevoegen aan onze collectie. Met deze 35.000 titels hebben we in ieder geval een mooi begin gemaakt.?

Longtail strategie
De boeken uit het Gutenberg project passen daarbij prima bij de longtail strategie van de Overijsselse bibliotheken, zo vertelt Nijboer: ?Waar de nieuwste en populairste titels vooral in de fysieke bibliotheek zijn te vinden, kunnen mensen online inmiddels putten uit een omvangrijke gezamenlijke bibliotheekcollectie. Deze lange staart van onze collectie bevat ook titels die minder vaak worden uitgeleend maar waar wel degelijk vraag naar is. De Gutenberg collectie past perfect in dat plaatje.?

E-book widget
Om bibliotheekleden bekend te maken met de e-books, komt er op de websites van de Overijsselse bibliotheken een speciale widget te staan waarmee men rechtstreeks kan zoeken in het aanbod. Deze widget staat inmiddels al op de bibliotheekwebsites van Almelo, Hengelo en Zwolle.

Marcel Middelveld
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer