Minister De Jonge stelt plan op om ontwikkelignen van woningen te versnellen

Leestijd: 2 minuten

Bron: Rijksoverheid

De Nederlandse minister voor Wonen en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge, heeft een plan naar de Tweede Kamer gestuurd om de ontwikkeling van woningen te versnellen. Het plan bevat meerdere acties die erop gericht zijn om de gemiddelde ontwikkeltijd van woningbouwprojecten te verkorten. De grootste versnelling in woningbouwontwikkeling is te behalen in de planvormingsfase. Het nieuwe plan stelt een nieuw proces voor waarbij deze processen gelijktijdig en geïntegreerd worden uitgevoerd, dat zal worden toegepast in vijf projecten. Vanuit deze projecten zullen kennis en ervaringen worden gedeeld met andere projecten. Dit kan leiden tot kortere ontwikkeltijden en jaren besparen in het proces. Hugo de Jonge “We zijn het aan alle woningzoekenden verplicht om alles te doen wat in ons vermogen ligt om de woningbouw te versnellen.”

Het plan stelt ook voor om meer balans te brengen tussen de belangen van woningzoekenden en omwonenden door het beroepproces te beperken tot één instantie in plaats van twee, wat kan leiden tot snellere besluitvorming over woningbouwprojecten. Daarnaast bevat het plan een toewijzing van 90 miljoen euro om extra personeel in te huren en een Expert Team Woningbouw om gemeenten te assisteren wanneer zij problemen ondervinden in het proces.

Innovatie en industrieel bouwen

Ook moet er innovatiever en meer industrieel gebouwd worden. Nu gelden voor elk project andere eisen en verplichtingen. Dit kost tijd en geld. Om industriële woningbouw op te schalen wordt samen met de sector gekeken naar mogelijkheden voor verdere standaardisatie. Opdrachtgevers kunnen ook gezamenlijk zorgen voor standaardisatie en het opschalen van de industriële productie. Door de vraag van meerdere partijen samen te bundelen kunnen bouwers hun productiecapaciteit optimaal benutten, waardoor er ruimte is voor innovatie en kostprijsverlaging.

Inzet versnellingstafels
Het Rijk neemt regie door over deze punten versnellingsafspraken te maken in regionale woondeals, met projecten versnelling te realiseren en door de inzet van versnellingstafels. Aan deze versnellingstafels overleggen overheden, woningcorporaties en marktpartijen over de voortgang van de realisatie van de woningbouwopgave. Hierbij worden mogelijke knelpunten besproken en oplossingen gecreëerd.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer