6.7 C
Deventer
zaterdag, januari 22, 2022

Column Elvira Salet: Wat is geluk…wat maakt succes!

Elvira Salet is de sympathieke en gedreven coach en trainer van het juniorenteam van het Development SprintTeam OOST. Onder haar bevlogen leiding ontpoppen talenten uit Oost en Midden Nederland zich. Elvira maakt veel mee en maandelijks deelt ze haar belevenissen en ervaringen met onze verslaggever van Salland Sport: Erik van Luttikhuizen.

Lieve Erik,

De Kerst zit er alweer op en voor ons binnen de schaatssport draait het tussen de feestdagen maar om één ding! Nee Erik niet onderuitgezakt zitten en de tijd nemen om te genieten van de serene rust en licht tijdens die dagen met je dierbaren. Nee ook niet een wedstrijdje wie de meeste oliebollen kan eten. Het draait allemaal om één groot toernooi, de Jeugddroom voor een groot aantal sporters: Het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) in Thialf waar alle ogen op gericht zijn. Onder de meest extreme druk zie je iemands ware staat, aanpassen alleen dan overleef je dit Toernooi. Iedereen die erbij betrokken is schiet in de overleving-stand, geen blessures geen slechte nachtrust, geen Kerstdis, geen drukte met familie of vrienden, zeker géén Corona, géén materiaalpech, géén DQ door het wegtrappen van een blokje en ook géén valpartij of slechte kruising EN zeker niet je transponder vergeten. Wat je wel nodig hebt is een beetje geluk, een positieve mindset dat het voor jou die week allemaal de goede kant opvalt richting succes!

Twee weken ervoor stapte ik met het gehele Team in het Vliegtuig richting Italië voor een al lang vooruit geplande laatste hoogtestage in Collalbo. Ik kijk uit het raampje en zie boven flarden van wolken de zon oranje kleuren en denk: ‘Erik, wat is geluk’. Je kent de uitdrukking vast wel Erik; ‘geluk zit in een klein hoekje’ en de blik naar buiten maakt mij op dat moment gelukkig. Het prachtige schouwspel van wolken die spelen met het laatste zonlicht. “Om gelukkig te zijn, moet je iets doen waar je gelukkig van wordt”, zei Johan Cruyff ooit, dat moet jou aanspreken Erik, recht vanuit een voetbal-hart kwam dit mooie citaat. Het wolkendek is nu heel dik en de zon is niet meer zichtbaar, de avondlucht vult het beeld door het raampje. Mijn hoofd wordt gevuld met deze zin en ik denk; klopt ik ben onderweg naar Collalbo, in een paar uur ben ik op een hele mooie plek in Italië met aardige Italiaanse mensen die ik al jaren ken. Naar een ijsbaan die op hoogte ligt aan de zuidkant van de Dolomieten, natuurlijk ben ik blij en gelukkig en op weg naar succes. Het voelt altijd daar een beetje als thuis komen. Ik hoor het geroezemoes van de sporters die meereizen richting hun hoogtestage en denk gelukkig hebben ze dit doel nog, omdat inmiddels voor een groot deel er voorlopig geen wedstrijd in zit. Alles is binnen de breedte- en amateursport, net als bij jullie Erik, weer ‘on hold’ gezet, enkel de Topsport gaat door. Marit van Beijnum is de enige binnen het Team die rechtstreeks geplaatst was voor het OKT. In Alkmaar op ijsbaan De Meent was er, net voor ons Trainingskamp, nog een kwalificatie moment. Sven Kemp zat het niet mee daar, een ‘puntertje’ op de eerste 100m van zijn 500m, klaar was het voor hem, Adriaan de Kluiver moest voor de dweil op ‘schuurpapier’ ijs zijn 5000m in zijn eentje rijden en bleef ver weg van zijn PR. Daar gingen de kwalificaties van de twee waar ik op gerekend had in rook op in Alkmaar.

Weer een keiharde werkelijkheid deze winter voor de rest, welke mijlpaal, welk geluksmoment, welk succes blijft er voor hen komend jaar over. De landing wordt ingezet ons trainingskamp begint…op zoek naar toekomstig geluk en succes in hun sportcarrière.

Erik ik zag dat er bij jullie ook weer wat gaat veranderen! Hoe jammer is dat voor Go Ahead Eagles, trainer Van Wonderen vertrekt na dit seizoen. Gaat hij op zoek naar zijn geluk en succes bij een nieuwe club? Tot nu toe was het een mooi succesverhaal dit voetbalseizoen, alleen de laatste twee wedstrijden gaat het iets minder jammer genoeg. Jouw cluppie staat weer in het verkeerde (rechter-) rijtje, dat is niet best. Is dit de uitwerking van een zekere onrust die ontstaat als blijkt dat een trainer gaat vertrekken? Is het geluk en verdwijnt het succes met het bericht dat hun trainer gaat vertrekken? Ik hoop toch echt dat het geluk en succes weer voor jullie snel terug mag keren. Dat is in ons schaatswereldje wel heel anders. Een beetje toptrainer blijft vaak langer dan twee seizoenen. Een toptrainer blijft zelfs meer dan 10 jaar op zijn post. Het enige wat wijzigt, en waarin wordt gewisseld, zijn sponsoren en rijders. Hoe anders is het dan in jullie wereld. Voor mij als buitenstaander lijkt mij dat niet makkelijk, elke keer weer te ‘wennen’ aan een trainer, ‘wennen’ aan weer een andere visie en methodes en methodieken. Kan natuurlijk verfrissend zijn maar kan ook helemaal niks worden omdat je weer van voren af aan moet gaan bouwen en als dan het gaat draaien verdwijnt de trainer naar ja, naar wat… Het evenwicht tussen geluk en de weg naar succes is klein.

Terug naar onze schaatswereld, daar is inmiddels ook veel gebeurd en van alles aan de hand.

De kruitdampen na het OKT zijn inmiddels op getrokken, althans dat dacht ik. Echter in het nieuwe jaar gaat de discussie over de Matrix door. Jij denkt Matrix waar heb jij het over. Vanaf 26 december 2021 was het in Thialf een waar slagveld bij de toppers, je moest je bij de top drie rijden, je plek veroveren op het OKT én daarmee je plek veilig stellen in de Matrix.

De selectiecommissie heeft daarvoor een zogenaamde Matrix ontworpen en elke afstand wordt daarin gewogen. Wil je het precies weten Erik, Google op NOS Sport Schaatsen en daar vind je een uitvoerig filmpje waarin dit heel goed uitgelegd wordt. (link->, redactie: https://youtu.be/1RtwnomNDW4)
Kort gezegd komt het hier op neer dat de commissie binnen de KNSB weegt waar de meeste kansen liggen op het halen van goud op de Olympische Spelen. Er zijn slechts 9 schaatsers bij de mannen en 9 schaatsers bij de vrouwen die geselecteerd kunnen worden. Daar komt de angel Erik, bij sommigen bepaalt het lot of je geselecteerd wordt. Patrick Roest werd op de 1500m 4e, had zich al geplaatst op de 5 km en 10 km. Dus technisch gezien was hij al binnen op de Matrix en kon dan ook de 1500m rijden. Wat wel heel teleurstellend was dat de nummer 3: Tijmen Snel wordt gepasseerd in het belang van goud en aantal van 9 deelnemers. Wat gebeurt er nu, de nummer 5 op de uitslag van de 1500m wordt aangewezen voor de 1500m. Het gaat om Marcel Bosker die zich zelfstandig helaas op geen enkele afstand heeft geplaatst. Een goede schaatser technisch gezien heeft zich niet geplaatst en daar is nu de pleuris over uitgebroken. Erik volg het nieuws…. Wat is geluk en wat maakt succes, niet plaatsen en toch de Olympische Spelen rijden. Even voor de duidelijkheid; ik gun het hem van harte maar volgens de spelregels hadden anderen hierop geplaatst moeten worden. Dit overschaduwt nu wel een beetje de beelden van de afgelopen week.

Maar de schaatssport werd weer op een geweldige wijze op de buis gebracht door de NOS, 2.4 miljoen Nederlanders zagen het via de TV gebeuren. Fantastisch niveau op alle afstanden, de jonkies en de doorgewinterde Toppers, er werd gestreden, er werd gehuild, er werd gelachen, de strijd spatte van de buis.

Marit van Beijnum reed haar 500 meters niet helemaal zoals wij gewild hadden. Niet slecht maar ook niet goed genoeg. Twee weken ervoor had zij net een zware griep achter de rug. In Collalbo stond ze voor het eerst in weken weer op het ijs. Dat hoort er ook bij soms helaas. Van Beijnum deed wel weer veel ervaring op als jonge schaatser en als je daar staat betekent dat wel dat Van Beijnum bij de top van Nederlandse schaatsen behoort op de sprint en dan ben ik best heel trots op haar.

Ook de rijders van TalentNed stonden aan de start van het OKT, een groot deel komt oorspronkelijk van De Scheg en trainden vandaag ook op De Scheg omdat IJsbaan Twente dicht is. Je ziet dat ook deze jeugd, onder leiding van Trainer/Coach Robin Derks en assistent-trainer/coach Wouter van der Ploeg, er al goed tussen staat en aan de deur rammelt. De hete adem voelen de Toppers zeker in hun rug. Die weg via een OKT brengt zeker geluk en een goed gevoel voor de toekomstige successen op de Olympische Spelen over 4 jaar voor deze toppers in de dop.     

Dindsdag 4 januari 2021 is het 25 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd verreden. Van kleins af aan werd er altijd in onze familie over de Elfstedentocht gesproken. Mijn vader reed hem twee keer; 1956 en 1963. De laatste werd hij in Bolsward van het ijs gehaald met gekneusde ribben. Nu 25 jaar terug in de tijd, ik ken het gevoel nog de spanning van elke berichtgeving over de Elfstedentocht. Toen uiteindelijk het verlossende woord kwam: “It Giet OAN”, moest ik haast janken, allerlei emoties gaan dan door je heen. Ik sprong op, moest direct de familie Boskma bellen dat ik graag weer kwam logeren. Na de eerste Tocht die ik uit gereden had, ben ik het ‘Famke’ van de Familie Boskma geworden en ben in het bezit van een Oorkonde dat ik tot in lengte van jaren als ‘Famke van de Familie’ altijd een slaapplek heb en ook mijn nazaten.

Ik zie net op de TV de oude beelden van Henk Kroes en hoor die woorden en voel weer dat gevoel van geluk…en het hopen op succes, 200 km lang. Zie nu ook Erben Wennemars er zitten die ik vanmiddag op onze thuisbaan De Scheg zag trainen met een paar snelle jeugdige schaatsers van zijn Cluppie Stokvisdennen. Hoe moeilijk lijkt mij dat aan de ene kant, maar natuurlijk ook leuk om aan deze mooie herinnering op de NOS mee te werken. Maar het moet ook moeilijk zijn voor Erben dat hij nooit de Tocht der Tochten heeft mogen rijden. Hoor dat zijn trainer van destijds hem het verbood. Ik roep gelijk ‘wat een idioot die trainer, wie was dat die man’ die heeft echt iets niet begrepen dat dit zo belangrijk is voor een schaatser.

Vooral ook omdat je nooit weet of de Tocht der Tochten een volgende Winter doorgaat!

Wat is geluk…wat maakt succes; een uitgereden Elfstedentocht en drie Elfstedenkruisjes dat is zeker…

Gelukkig Nieuwjaar.   

Als je toch bezig bent!

Stay Connected

812FansLike
1,936VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer