Column Elvira Salet: Soms lijkt alles ver weg, changing the game, imagine!

Elvira Salet is de sympathieke en gedreven coach en trainer van het juniorenteam van het Development SprintTeam OOST. Onder haar bevlogen leiding ontpoppen talenten uit Oost en Midden Nederland zich. Elvira maakt veel mee en maandelijks zal ze haar belevenissen en ervaringen delen met eindredacteur sport: Erik van Luttikhuizen.

COLUMN  

e l v i r a  s a l e t

SOMS LIJKT ALLES VER WEG………,CHANGING THE GAME,  IMAGINE!

Lieve Erik,

De Olympische Spelen zijn voorbij en de goden hullen zich weer in de mist op de berg Olympus de komende 4 jaar. Wat blijft hangen is de eeuwige magie en roem van de gouden plakken voor de individuele schaatsers, Schouten de nieuwe Koningin van de Winter Spelen met drie keer goud (3000m, 5000m en de MassStart) waanzinnig goed. Wüst de uittredende Koningin met een bijzonder knappe prestatie om in haar laatste Spelen nog één keer goud op de 1500m te veroveren. Daar heb ik diep respect voor dat je aan het eind van je geweldige schaatscarrière nog één keer zo uithaalt naar de rest van de wereld en zo boven jezelf weet uit te stijgen.

Schulting ‘de jonge hond’ in het veld, individueel sterk met één gouden medaille en een zilveren, wat ook een hele bijzondere prestatie is in het shorttrack ‘geweld’. Zij heeft lef en toont dat in haar jacht naar gouden medailles. Misschien is dat wel wat haar deze Spelen tegenwerkte op de diverse afstanden, te veel willen, te graag willen en iedereen let op je. De Jong super gedreven het spatte eraf, maar helaas wellicht door te veel spanning in haar jacht op goud, en het zo graag willen, dat het uiteindelijk net niet goed genoeg werd voor goud. Het werd brons met wel een snelle race in het damesveld maar het is dringen aan de top.

Nuis goud, bizar goed op de 1500m een jager dat spat van het ijs en het beeld met Krol in zijn nek. Ik had graag gezien op de 1000m wie de beste was van die twee, maar helaas kreeg Nuis niet de kans. Krol zijn goud was wel ‘bloedstollend’ goed en hij pakte dus ook nog zilver mee op de 1500m achter Nuis. Deze twee ‘jagers’ halen het beste in elkaar naar boven.

En dan Roest twee keer zilver  wat natuurlijk ook uitzonderlijk is op de 5000m en 10000m bij de mannen achter van der Poel. De vertwijfeling van Roest na de race, het zit niet mee, eerst al zijn hele carrière tegen Kramer gestreden en nu is er ‘tijdelijk’ een nieuwe uitdager van uitzonderlijk niveau Nils van der Poel (Zweden).

Deze laatste heeft één van zijn Olympische gouden medailles overhandigd aan Gui Angela, de dochter van Gui Minhai. Haar vader is de Chinees-Zweedse dissident Gui Minhai. Nils geeft aan dat hij dit doet als protest tegen de mensenrechtenschendingen in China (Gui Minhai zit momenteel een gevangenisstraf uit). De sport staat onder druk, het wordt steeds moeilijker de ‘geesten te scheiden’ tussen sport en politiek. De Olympische gedachte was er wel maar wordt verdrongen in het politieke geweld anno 21e Eeuw!

Bij de Ploegenachtervolging vrouwen pakten De Jong, Wüst, Schouten en Groenewold brons.

Op de Relay Shorttrack pakte Jeroen Otter met ‘zijn’ vrouwen Team Poutsma, Schulting, Velzeboer en Van Kerhof ook nog de eeuwige roem, goud met een ‘speciaal randje’ voor deze meiden terug denkend aan Lara van Ruijven. Mooi gebaar toen de dames het podium opstapten wezen ze alle vier met veel emotie naar boven….. richting hun teamgenootje Lara (overleden 10 juli 2020 tijdens een trainingskamp). Lara kampte in Frankrijk met een stoornis in het immuunsysteem waarbij complicaties ontstonden die haar fataal werden. Het gevoel dat Lara wellicht boven op de berg Olympus tevreden naar beneden zou kijken maakte het voor hun extra emotioneel.

De goden zijn tevreden ‘zij waren de enige toeschouwers’ deze Winterspelen. Wij ‘gewone stervelingen’ waren toch een beetje teleurgesteld. Weet je Erik wij schaatsliefhebbers zagen twee ‘gouden zonen’ geen gouden plak pakken, Sjinkie Knecht en Sven Kramer. Beiden hadden ze de gun factor. Knecht die na een verschrikkelijk ongeluk diepe brandwonden opliep. Ik zie hem soms in een flits in Thialf lopen. De eerste keer dat ik hem terugzag na zijn ongeluk schrok ik geweldig van het beeld van zijn benen. Ik dacht wat ‘in en in triest, die gaat het nooit meer redden om de top te halen’. 

Maar Sjinkie herrees uit de mist, mentaal zo sterk. Bezweek niet dankzij zijn ‘kop’, gezin, het  medisch Team, zijn shorttrack Team, Jeroen Otter die in hem bleef geloven, wat bepaald geen makkelijke weg moet zijn geweest voor beiden. En dan nog alle operaties, de pijn die hij moet hebben doorstaan. Maar ook om de pijn van het verliezen op het ijs te ervaren. Maar Knecht zou Knecht niet zijn, zijn bravoure kwam terug, hij stond er in Beijing en ‘daverje fier yn it run’ dat was alleen al goud en zeker groot respect waard, hij had ‘de demonen’ verslagen.

Dan de andere ‘gouden zoon’, de man die ons Nederlandse schaatsen draagt in Nederland en in de wereld. Hoe mooi was dat geweest als ook hij met nogmaals Olympisch goud van het ijs was gestapt. Maar Kramer zou Kramer niet zijn door heel realistisch tegen Bert Maalderink (sportjournalist NOS) te zeggen ‘tja Bert dat is topsport’ en liep vervolgens lachend weg, niet emotioneel, niet bezweken in zijn jacht naar het laatste goud en verdween zeker niet in de mist!

Erik, een zwaar gevoel drukt op mijn hart, het voelt als een ijzige wind, wat kan je zeggen als er zo dichtbij oorlog woedt. Het lijkt raar om zomaar vrolijk een column te schrijven over sport. Ik zelf zit tussen de laatste flarden van het schaatsseizoen met de rijders, nog één NK Neo Senioren op de IJsbaan Twente in Enschede en dan nog de Zilveren Bal in de Elfstedenhal in Leeuwarden, dan zit het schaatsseizoen er officieel op voor ons.

De grote mannen en vrouwen rijden nog de WK in Hamar en als slotact in Thialf de WorldCup Finale met een vol Thialf weer, waarin ook de twee schaatsiconen Wüst en Kramer worden uitgezwaaid. Dat zal wennen zijn voor deze twee grote sporters, maar ook voor ons allemaal. Gelukkig staat de jeugd te trappelen en wil de berg Olympus over 4 jaar opstappen. De jacht naar goud de komende 4 jaar start in mei 2022 weer met de zomer opbouw op de fiets op de Sallandse heuvelrug, de Veluwe de Knobbel, op de skeelers en atletiek op de Keizerslanden in Deventer.

Jij zit op dit moment bij de wedstrijd van jouw Cluppie tegen Ajax. De wedstrijd is net geopend 17e minuut 1-0 voor jouw Cluppie. Jij gaat denk ik nu uit je dak in de uitzending 2-0. Ik weet inmiddels zeker de eindstand 2-1 dus jij bent uit je dak gegaan Erik, Go Ahead Eagles verslaat in eigen huis de Adelaarshorst Ajax, hoe mooi is dat, gefeliciteerd Erik. Denk dat jij na het avontuur door de storm Eunice, waarbij jouw volière werd opgetild en meters verder op kapot terecht kwam, wel aan iets positiefs toe was. Hoorde dat vervolgens jouw parkieten de onrustige buitenlucht in waren gevlogen. Las vervolgens in de krant dat er inmiddels gelukkig ook aardige mensen zijn die enkele van jouw vogels terugbrachten op het vertrouwde nest. Vertrouwde nest hoe belangrijk is dat niet op dit moment in de Wereld, IMAGINE…..   

Ik weet het ligt niet in mijn en jouw ‘macht’ om de ellende te veranderen in Oekraïne. Het enige wat wij als ‘toeschouwer’ van dit verschrikkelijke wereldnieuws kunnen doen is wel beseffen dat dit de realiteit is. De Europese Politiek is aan zet en zal met sancties proberen ‘iets’ te doen. Herman Finkers zingt bij For Ever Young het gaat om ‘olie, gas en poen’! Mathijs Bouwman zegt in zijn column ‘dat sancties pas kunnen werken als je bereid bent om jezelf flink pijn te doen.

Trek een extra trui aan en accepteer dat de oorlog aan de randen van Europa ‘om dit soort opofferingen vragen’. Dat is het enige wat wij kunnen doen en hopen dat de inwoners van Oekraïne veel leed bespaard wordt en dat de inwoners van Rusland verder in verzet komen en de ogen open gaan…In heel Europa lijkt solidariteit te gelden, de emoties om mentaal sterk te blijven in de zoektocht naar Vrede in plaats van nu de jacht op goud! Laat de goden zich verplaatsen, soms lijkt het heel ver weg maar toch is het best dicht bij, changing the game, IMAGINE…..

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,012VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer