Column Elvira Salet: Onvoorwaardelijke voorliefde voor de schaatssport… en meer lef!

Elvira Salet is de sympathieke en gedreven coach en trainer van het juniorenteam van het Development SprintTeam OOST. Onder haar bevlogen leiding ontpoppen talenten uit Oost en Midden Nederland zich. Elvira maakt veel mee en maandelijks zal ze haar belevenissen en ervaringen delen met eindredacteur sport: Erik van Luttikhuizen.

COLUMN  

e l v i r a  s a l e t

ONVOORWAARDELIJKE VOORLIEFDE VOOR DE SCHAATSSPORT … EN MEER, LEF!

Lieve Erik,

Een Winterslaap zou je kunnen denken. Maar nee, ik zat tot over mijn ‘oren’ in een giga-verhuizing waardoor jij wederom niks van mij hoorde. Een slordige 67 jaar leefden mijn ‘oude lui’ samen en ja… dat moet een keer opgeruimd worden. Ondertussen zat ik ook alweer in het schaatsseizoen. De timing was niet heel goed, maar dat heb je helaas niet altijd in de hand als de één al is weggevallen en de andere net 93 jaar is geworden.

Wij zitten alweer over de helft van het schaatsseizoen.

Het World Cup Kwalificatie Toernooi ligt al weer ver achter ons. Een aantal snelle jongens uit de regio lieten van zich horen: Sebas Diniz (Iko), Joep Wennemars (Jumbo-Visma) en Stefan Westenbroek (Reggeborgh). Nog niet zo lang geleden draaiden deze jonge rookies hun trainingsrondjes in De Scheg te Deventer en nu stomen alle drie, in verschillende TopTeams, op richting de wereldtop.

Als jij je dan afvraagt Erik, hoe het komt dat onze Regio altijd weer grote talenten aflevert aan de grotere TopTeams, zal ik proberen een tipje van de sluier op te lichten: Onvoorwaardelijke voorliefde voor het schaatsen en vooral ook veel LEF!
In onze Regio is er bij de nog jongere rookies een mix van mentaliteit, uiteraard ook talent en het graag willen trainen met plezier, die uiteindelijk tot die stap leidt. Wanneer je op dat niveau bent beland, begint de lange en harde weg naar het fel begeerde goud; NK – WK – OS in het senioren circuit! Het talent stapt een hele andere wereld binnen en begint de zoektocht naar boven.

Die inkijk, hebben deze talenten hard nodig. Naast het talent, dat je mee krijgt in je DNA, moet je vanaf dat moment beschikken over een harde kop –  geestelijke (mentale) kracht – om tot die topprestaties te kunnen komen. Veel LEF, anders red je het niet in de jungle van de topsport.

En topsport is soms helaas ook asociaal, dat zag je bij de wedstrijd Nederland – Argentinië! Denk dat jij, net als alle voetballiefhebbers, voor de buis hebt zitten ‘schreeuwen’. En niet alleen voor de geweldige goal van Weghorst die ‘ons’ weer terug bracht in de race om een finale plek! Wat daarna gebeurde kan je gerust asociaal noemen. De rest is inmiddels geschiedenis…

Het seizoen gaat door met schaatsen en de ‘messen’ worden hier en daar geslepen. Je moet een beetje bezeten zijn, maar dan wel in positieve zin; fanatisme, alles ervoor overhebben. De lat steeds hoger leggen. De rookies leren van de reeds gevestigde orde; welke kwaliteiten missen zij nog t.o.v. de grote kampioenen. Is het niet genoeg talent, is het mentaal, is het het willen winnen, niet bang zijn voor verlies, is het de omgeving, is het de match met de trainer, is het een goed team om je heen hebben, is het het omgaan met verlies, of ‘gewoon’ altijd winnen en daarvan te genieten…

Het beste is je eigen weg te volgen. Wat wil je mee pakken; in ieder geval altijd bij jezelf blijven én nadenken. Winnen is geen keuze, ik denk wel je best doen om optimaal te presteren met liefde voor de sport.

Ondertussen genieten de rookies van hun weg omhoog. Vandaag in Utrecht pakt Sebas Diniz twee keer de winst op de 500 meter en met twee redelijke 1000 meters plaatst hij zich voor het NK Sprint. Joep Wennemars rijdt zijn wedstrijden op dit moment in het Wereldbekercircuit in Calgary en Stefan Westenbroek heeft een hobbel te nemen, is op de weg terug na een gebroken teen.

Ja, ook dat kan je overkomen, een hobbel in de weg naar boven. Dat overkwam rookie Mika van Essen (ook uit de regio), één jaar bij Reggeborgh, daarna naar gewest Friesland, in het opleidingsteam daar zoekt hij zijn weg omhoog. Het leren van tegenslagen en die te boven komen kenmerkt de ware winnaar. Je kunt pech hebben, vallen en weer opstaan; die momenten maken veel sporters ook buiten het schaatsen mee.  

Over nog jongere rookies gesproken uit onze regio, Phillip Diniz (ja broertje van), Floris van Velsen (beiden DevelopmentSprintTeam OOST) en Jack Boekema (Baanselectie Deventer) zijn de jongens die daar weer achter aan komen ‘stormen’.
En ja, ook meisjes uit de regio komen eraan: Yasmine Bouaziz en Sofie Bouw, junioren A (DevelopmentSprintTeam OOST) en Mette ten Cate (Stokvisdennen)
Dit talent reed dit weekend als junior C een 41.92!

Ik denk dat wij nog veel van deze rookies gaan horen. Dankzij de onvoorwaardelijke liefde voor de schaatssport in onze regio… en meer, zij tonen LEF.   

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,012VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer